Het Belang van Schoonmaak & Ontsmetting in het Onderwijs

Schoonmaak en ontsmetting zijn cruciaal in het onderwijs om een veilige en gezonde leeromgeving te garanderen. Vooral sinds de COVID-19-pandemie is de nadruk op hygiëne toegenomen. Effectieve schoonmaak- en desinfectiepraktijken helpen bij het verminderen van de verspreiding van ziektes, wat niet alleen de gezondheid van studenten en personeel beschermt, maar ook bijdraagt aan een ononderbroken onderwijsproces.

Uitdagingen en Knelpunten

Elke sector kent zijn eigen knelpunten. Onze ervaring en expertise binnen de onderhoudssector toont en leert ons duidelijker dan ooit waar er structurele pijnpunten zitten. Scholen en onderwijsinstellingen staan voor de volgende unieke schoonmaakuitdagingen:

 • Hoge Bezetting: Dagelijks komen er veel mensen samen, wat de kans op verspreiding van ziektekiemen verhoogt. Gedeelde ruimtes en constant gebruikte contactpunten met veel beloop vragen een tijdsgerichte en vlotte schoonmaak – zonder residu, om slipgevaar en contact met detergenten te voorkomen!
 • Verscheidenheid aan Oppervlakken: Van klaslokalen en kantines tot gymzalen en sanitaire voorzieningen, elke ruimte vereist een specifieke schoonmaakaanpak. Hiervoor bieden de verschillende schoonmaakopties binnen ons DMT protocol zeker een oplossing, samen met de uitwisselbare borstelkoppen en schuurpads. We bieden roterend en oscillerend schoonmaken aan – alsook grondige ontsmetting en dagelijks onderhoud met ons uniek dweilsysteem BLADE.

‘Met MotorScrubber ontsmet ik mijn klaslokaal op korte tijd, vooraleer mijn EHBO-les begint’

Luc Van de Velde

EHBO Vlaanderen

 • Budgetbeperkingen – Vaak zijn de middelen beperkt, wat vraagt om kosteneffectieve schoonmaakoplossingen. Door ons schoonmaak protocol te volgen zal uw onderhoudspersoneel – of deze nu intern of extern zijn – bespaar je zowel tijd als geld. Na de eerste investering betaald deze zichzelf terug in een meer efficiënte, grondige, diepere en intense schoonmaak – waar je zowel op korte als op langere termijn zeker voordeel uit haalt.
 • Personeel – De vitale vraag naar uitgebreide en frequente schoonmaak en ontsmetting in het onderwijs brengt een grote extra werklast met zich mee. Het onderhoudspersoneel – intern of extern – doet wat ze kunnen maar kan maar de uren werken die er zijn. De overschot van dat werk eindigt soms zelfs bij de leerkrachten – die naast de nu al extra complexe dagtaak – er die verantwoordelijkheid ook nog eens bij mogen nemen.

MotorScrubber – Innovatieve Schoonmaakoplossingen

MotorScrubber biedt een breed scala aan producten die specifiek zijn ontworpen om deze uitdagingen aan te pakken. Hun gamma bestaat uit compacte en efficiënte schoonmaakmachines en accessoires die ideaal zijn voor gebruik in onderwijsinstellingen. Hier zijn enkele van hun belangrijkste producten, die allemaal naadloos aansluiten op elkaar binnen het DMT-schoonmaak protocol.

 1. MotorScrubber JET3: Een draagbare en krachtige rotatie schrobmachine die ideaal is voor dieptereiniging van vloeren, trappen en hoeken. De JET3 is licht van gewicht en wordt aangedreven door een rugzakbatterij, waardoor het eenvoudig te gebruiken is in verschillende delen van een school.
 2. MotorScrubber STORM: Een vernevelaar voor ontsmettingsmiddelen die zorgt voor een gelijkmatige verdeling van desinfectiemiddelen over oppervlakken. Dit is vooral nuttig voor het snel ontsmetten van tafels, deurknoppen, en andere veelgebruikte oppervlakken.
 3. MotorScrubber SHOCK: De meest inventieve schrobmachine op de Europese markt is de oscillerende SHOCK schrobber. Hiermee pak je vlot sanitair aan, maar ook plinten, trappen en tredes. Met een superlaag doorgangspunt wordt het schoonmaken van alle moeilijk te bereiken plekjes een makkie!
 4. MotorScrubber BLADE: Een vloerwisser die ontworpen is om 80 keer meer druk uit te oefenen dan traditionele dweilen, wat zorgt voor een grondigere reiniging zonder de oppervlakken te beschadigen. Met detergenten reservoir, verdeling van vloeistof wanneer je wil en vlot omwisselbare dweilen in 3 sterktes – Absorptie (A), Schrobben (S) en Onderhoud (G).
Professioneel Pakket Industriële Horeca Schoonmaak

DMT Protocol Compatibiliteit!

TIP! Wist je trouwens dat de JET3, de STORM en de SHOCK op dezelfde rugzak batterij werken? Perfect compatibel, mobiel en ergonomisch verantwoord schoonmaken dus!

Andere Producten en Accessoires

Naast onze standaard producten bieden we ook oplossingen aan voor onderwijs instellingen die reeds met een grotere schrobmachine werken. Ook daar zijn de roterende borstels perfect compatibel mee. Dankzij de FORCE schrobber koppel je het ergonomisch detail bereik van onze JET3 aan de grovere functionaliteit van een grotere schrobber of borstelmachine.

Daarnaast bieden we nog reiskoffers en opbergsystemen voor het MotorScrubber gamma, alsook keuzes uit specifiek ontworpen detergenten en wegwerpdoekjes!

 

Innovatief Schoonmaken DMT Protocol Starterspakket Industriële Horeca Schoonmaak
Transporttas Professionele Schoonmaak Apparaten MCASE PRO demo kit
Schoonmaak en Ontsmetting in het Onderwijs header

Voordelen Schoonmaak en Ontsmetting in het Onderwijs

 • Efficiëntie: De krachtige machines van MotorScrubber verminderen de tijd die nodig is voor schoonmaak aanzienlijk, waardoor schoonmaakpersoneel meer ruimtes kan behandelen in minder tijd. Tijdsbesparing is ook geldbesparing.
 • Grondigheid: Wil je enkel schrobben? Of liever alleen vlug even ontsmetten? Zijn beide acties nodig tijdens een grondiger schoonmaak. Dan zorgt de combinatie van diepe reiniging en effectieve desinfectie ervoor dat alle oppervlakken schoon EN veilig zijn.
 • Duurzaamheid: Een combinatie van expertise, know-how en uitgebreid testen in het veld zorgt er voor dat deze producten kwalitiatief hoogwaardig zijn. Ze werden dus specifiek ontworpen met duurzaam gebruik in het achterhoofd. Ook hier win je zowel aan tijd als in geld op lange termijn.
 • Gebruiksgemak: Zowel de draagbare natuur en het feit dat onze producten lichtgewicht maar hoog kwalitatief zijn maakt ze ergonomisch verantwoord.
 • Compatibiliteit: Daarnaast zorgt de batterij rugzak voor optimale mobiliteit – hand in hand met de uitwisselbare batterijen. Zo kan het schoonmaakpersoneel deze apparatuur vlot gebruiken zonder vermoeid te raken.

Dit Whatsapp filmpje werd ons doorgestuurd door een lesgever in een klaslokaal. Beelden zeggen altijd meer dan woorden. Tussen elke twee groepen dient hij het volledige lokaal te ontsmetten. Met de STOEM scheelt dit uren werk!

Implementatie van Schoonmaak en Ontsmetting

Het effectief implementeren van schoonmaak- en ontsmettingspraktijken in scholen omvat het volgende stappenplan:

 1. Opleiding van Personeel: Zorg ervoor dat schoonmaakpersoneel goed getraind is in het gebruik van MotorScrubber-producten en op de hoogte is van de beste schoonmaakpraktijken. Hiervoor verwijzen we steevast naar het DMT-protocol, alsook de pagina sectorgericht schoonmaken. Zoals je ziet in het filmpje hiernaast is dat helemaal niet zo complex!
 2. Routineonderhoud: Stel een schoonmaakschema op dat regelmatig onderhoud en desinfectie van alle ruimtes waarborgt. Wil je hier hulp bij? Dat kan door hier onze schoonmaakdemonstrateur te contacteren!
 3. Gebruik van Geschikte Detergenten en Desinfectiemiddelen: Gebruik de ecologische en krachtige detergenten van MotorScrubber om milieuvriendelijke schoonmaak te garanderen zonder verlies aan kracht.

Hoe ga ik te werk om mijn klaslokaal te ontsmetten?

 1. Vraag jouw leerlingen om de tafels vrij te maken en de stoelen er niet onder te schuiven, maar naar achteren te plaatsen. Typisch is zo’n  30-35 cm voldoende om overal goed bij te kunnen.
 2. Ga dan in regelmatige halen met de vernevelaar over de tafels; niet verven, maar eerder ‘airbrushen’. Daarmee leg je een fijne nevel laag overheen het oppervlakte. Op dezelfde manier vernevel je vervolgens de rugleuning (beide zeiden) en de zitvlakken.
 3. Een fijne mistlaag zet zich af op de vlakken. Deze sluit zich automatisch dicht door de fijne neveldruppeltjes. Conform de instructies van het ontsmettingsproduct laat je dit nu inwerken. In praktijk betekent dat meestal gewoon laten uitdampen, tenzij het droog of tochtig is.
 4. Vervolgens is het de beurt aan de vloeren. Ofwel ga je voor een grondige en diepe reiniging, liefst eenmaal per week. Hiervoor gebruik je best de JET3 of de FORCE – aangesloten op jullie bestaande vloerschrobber. Voor dagelijks onderhoud en gemors kan je direct het BLADE dweilsysteem in handen nemen. Zo maak je in een mum van tijd korte metten met de vervuling.
 5. Ons vernevelingssysteem STORM werkt met elk professioneel ontsmettingsproduct, maar we bevelen wel het gebruik van Umonium aan, omdat dit gewoon een topproduct is! Voor de algemene schoonmaak gebruik je ofwel een van onze ecologische detergenten, of wat je momenteel gebruikt.

 

Tip: als je lang met ontsmettingsproducten in een gesloten ruimte werkt, zorg dan voor geschikte bescherming.

Ventileer de ruimte: open ramen, draag het correcte gezichtsmasker om dampen af te vangen. Voel je duizeligheid, licht in het hoofd, … STOP DAN.

Thanks to Kelly Tungay on Unsplash for the very cool picture.

Thanks to Jess Bailey on Unsplash for the very cool picture.

Thanks to Tom Pumford on Unsplash for the very cool picture.

Thanks to Radek Grzybowski on Unsplash for the very cool picture.

Wat met gevoelige apparatuur?

Voor alle apparatuur zijn er een aantal algemeen geldende regels.

Bij alle electronische apparaten op netspanning (220 volt) dient de stekker uitgetrokken te zijn. Dat is nogal voor de hand liggend: bedenk dat je een fijne vloeistof op een elektrisch toestel aan het ‘sproeien’ bent.

Voor alle kunststoffen, BEHALVE PLEXI, kun je het Clear & Safe Deptil HDS ontsmettingsmiddel gebruiken. Onbehandelde PLEXI (PMMA) zal onder invloed van alcohol mat uitslaan. Enkel daartoe behandelde PLEXI mag je met alcohol ontsmetten!

Voor alle apparaten die speciale coatings, afwerkingen, kleuringen hebben ga je best bij de fabrikant na wat mag en wat niet mag.

Stoffen en textiel: alle professionele – industriële stoffen kunnen in principe probleemloos met een alcohol nevel behandeld worden. Natuurlijke kleurstoffen, gevoelige weefsels, etc zijn gevoelig!!! Test het eerst op een hoekje. Wanneer je chloorbleek gebaseerd ontsmet of op basis van peroxides ontsmet, veronderstel dan dat je verbleking en vlekken zal krijgen.

Tip: zepen worden over het algemeen als bactericide beschouwt, dat is niet hetzelfde als handsontsmetting! Controleer altijd als de producten die je gebruikt daadwerkelijk dienen waarvoor je ze gebruikt. Laat je niet misleiden door de geöliede marketing machines.

Wat is een ‘touch point’ analyse?

Bij een ‘Touch point’ analyse wordt in kaart gebracht welke raakpunten of vlakken meer of overmatig risico tot contaminatie inhouden.

Veel raakpunten zijn voor de hand liggend wat betreft besmettingspotentieel, zoals handgrepen van deuren en tafelbladen.

Maar andere ontgaan ons doordat ze opgaan in de achtergrond van ons dagelijkse beeld. Ze gaan op in de visuele achtergrond ruis. Zo letten we vaak niet meer bewust op die ene lichtschakelaar achter de deur of de lange rijen kapstokken langs de muur.

Met de touch point analyse overlopen we samen heel bewust alle ruimtes. We gaan na hoe die betreden en gebruikt worden en geven een prioriteit / rangorde aan elk punt.

Daarmee wordt dan een werkplan met kaarten ontworpen met frequentie en intensiteit van ontsmetting.

Dat werkplan kan verder ontwikkeld worden als basis om een opleiding te organiseren voor gevorderde ontsmettingsplannen voor de hele school of scholen groep. Opleidingen worden ter plaatse gegeven maar ook via webinar en andere formats.

Thanks to LYCS Architecture on Unsplash for the very cool picture.

Thanks to Jess Bailey on Unsplash for the very cool picture.

Schoonmaak en Ontsmetting in het Onderwijs Conclusie

Schoonmaak en ontsmetting zijn essentiële onderdelen van het waarborgen van een veilige leeromgeving in onderwijsinstellingen. Met de innovatieve en efficiënte oplossingen van MotorScrubber kunnen scholen deze uitdaging effectief aanpakken, de gezondheid van studenten en personeel beschermen en bijdragen aan een productieve leeromgeving.

Bezoek de MotorScrubber schrobwinkel voor meer informatie over onze producten en hoe ze kunnen bijdragen aan een schonere en veiligere omgeving binnen jouw sector!