Blog
School Ontsmetting
Hoe kan ik snel mijn leslokaal ontsmetten?
Hoe krijgen wij dit hele schoolgebouw ontsmet?
Nu we de langverwachte start van het schooljaar overleefd hebben, kunnen we een aantal zaken evalueren. Uiteraard waren er een paar ‘kinderziektes’ om pandemie-proof op te starten.
Het is verre van evident zoiets complex te organiseren. Een aantal foutjes waren onvermijdelijk. Maar dat komt wel goed en acties worden al ondernomen.
Vandaag zien we ook duidelijker waar er structurele pijnpunten zitten.
Eén daarvan zit bij het onderhoudspersoneel.
De vitale vraag naar uitgebreide en frequente ontsmetting brengt een grote extra werklast. Het onderhoudspersoneel doet wat ze kunnen maar kan maar de uren werken die er zijn. De overschot van dat werk eindigt straks bij de leerkracht, die naast de nu al extra complexe dagtaak, er die verantwoordelijkheid ook nog eens bij mogen nemen.
Gelukkig is er daar een oplossing voor. De STORM vernevelaar.
In plaats van met ‘plantenspuit en vod’ vele uren te kloppen, kun je met de STORM vernevelaar gericht en snel ontsmetten.
Deze technologie steunt op een jarenlang beproefd systeem en is volledig betrouwbaar.

Thanks to Feliphe Schiarolli on Unsplash for the very cool picture.

Een whatsapp filmpje werd ons doorgestuurd van een effectieve situatie. Beelden zeggen altijd meer dan woorden.
Dit werd ons toegestuurd door een lesgever die tussen elke twee groepen het volledige lokaal dient te ontsmetten. Dit scheelt uren werken.
‘Met de Storm Vernevelaar kan ik mijn klaslokaal op zo’n 50 seconden efficiënt ontsmetten, vooraleer ik mijn les EHBO begin’
LATEN WE ER GELIJK TEGEN AAN GAAN
Hoe ga ik te werk om mijn klaslokaal te ontsmetten?
Hoe ga ik te werk om een klaslokaal te ontsmetten?
1 Vraag jouw leerlingen om de tafels vrij te maken en de stoelen er niet onder te schuiven, maar naar achteren te plaatsen. Typisch is zo’n 30-35 cm voldoende om overal goed bij te kunnen.
2 Ga dan in regelmatige halen met de vernevelaar over de tafels; niet verven, maar eerder ‘airbrushen’. Daarmee leg je een fijne nevel laag overheen het oppervlakte.
3 Ga op dezelfde manier de rugleuning (beide zeiden) en de zitvlakken vernevelen. Een fijne mistlaag zet zich af op de vlakken. Deze sluit zich automatisch dicht door de fijne neveldruppeltjes.
4 Conform de instructies van het ontsmettingsproduct laat je dit nu inwerken. In praktijk betekent dat meestal gewoon laten uitdampen, tenzij het droog of tochtig is.
Wij werken bij voorkeur met een ontsmettende alcohol oplossing van Clear & Safe, maar het systeem werkt met elk professioneel ontsmettingsproduct.
Tip: als je lang met ontsmettingsproducten in een gesloten ruimte werkt, zorg dan voor geschikte bescherming.
Ventileer de ruimte: open ramen, draag het correcte gezichtsmasker om dampen af te vangen. Voel je duizeligheid, licht in het hoofd, … STOP DAN.

Thanks to Kelly Tungay on Unsplash for the very cool picture.
Thanks to Jess Bailey on Unsplash for the very cool picture.

Wat met gevoelige apparatuur?
Voor alle apparatuur zijn er een aantal algemeen geldende regels.
Bij alle electronische apparaten op netspanning (220 volt) dient de stekker uitgetrokken te zijn. Dat is nogal voor de hand liggend: bedenk dat je een fijne vloeistof op een elektrisch toestel aan het ‘sproeien’ bent.
Voor alle kunststoffen, BEHALVE PLEXI, kun je de Clear & Safe Deptyl ontsmetting gebruiken. Onbehandelde PLEXI (PMMA) zal onder invloed van alcohol mat uitslaan. Enkel daartoe behandelde PLEXI mag je met alcohol ontsmetten!
Voor alle apparaten die speciale coatings, afwerkingen, kleuringen hebben ga je best bij de fabrikant na wat mag en wat niet mag.
Stoffen en textiel: alle professionele – industriële stoffen kunnen in principe probleemloos met een alcohol nevel behandeld worden. Natuurlijke kleurstoffen, gevoelige weefsels, etc zijn gevoelig!!! Test het eerst op een hoekje. Wanneer je chloorbleek gebaseerd ontsmet of op basis van peroxides ontsmet, veronderstel dan dat je verbleking en vlekken zal krijgen.
Tip: zepen worden over het algemeen als bactericide beschouwt, dat is niet hetzelfde als handsontsmetting! Controleer altijd als de producten die je gebruikt daadwerkelijk dienen waarvoor je ze gebruikt. Laat je niet misleiden door de geöliede marketing machines.

Thanks to Tom Pumford on Unsplash for the very cool picture.
Thanks to Radek Grzybowski on Unsplash for the very cool picture.
Wat is een ‘touch point’ analyse?
Bij een ‘Touch point’ analyse wordt in kaart gebracht welke raakpunten of vlakken meer of overmatig risico tot contaminatie inhouden.
Veel raakpunten zijn voor de hand liggend wat betreft besmettingspotentieel, zoals handgrepen van deuren en tafelbladen.
Maar andere ontgaan ons doordat ze opgaan in de achtergrond van ons dagelijkse beeld. Ze gaan op in de visuele achtergrond ruis. Zo letten we vaak niet meer bewust op die ene lichtschakelaar achter de deur of de lange rijen kapstokken langs de muur.
Met de touch point analyse overlopen we samen heel bewust alle ruimtes. We gaan na hoe die betreden en gebruikt worden en geven een prioriteit / rangorde aan elk punt.
Daarmee wordt dan een werkplan met kaarten ontworpen met frequentie en intensiteit van ontsmetting.
Dat werkplan kan verder ontwikkeld worden als basis om een opleiding te organiseren voor gevorderde ontsmettingsplannen voor de hele school of scholen groep. Opleidingen worden ter plaatse gegeven maar ook via webinar en andere formats.

Thanks to LYCS Architecture on Unsplash for the very cool picture.


Thanks to Jess Bailey on Unsplash for the very cool picture.